Doula-begeleidingstraject

 

We beginnen met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. We nemen de tijd om te bespreken wat j(ulli)e wensen zijn, en ik geef informatie over wat ik voor j(ulli)e kan betekenen. Het is een oriënterend gesprek om te zien of het tussen ons klikt. 


De doula-begeleiding bestaat uit een aantal (meestal drie) gesprekken tijdens de zwangerschap. Daarnaast ben ik het vaste gezicht tijdens de gehele bevalling. In de kraamtijd kom ik langs om deze periode samen af te sluiten.

Flexibiliteit is hierin maatgevend. Zo kunnen jullie ook voor meer gesprekken kiezen, of kan ik bijvoorbeeld meegaan naar een controle bij de verloskundige of gynaecoloog.

Contact tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontmoeten wij elkaar een aantal keer. In onze gesprekken komt van alles aan bod. 

 • Hoe zie jij je bevalling?
 • Ben je ergens bang voor?
 • Zijn er eerdere ervaringen die meespelen?
 • Zijn er speciale wensen?
 • Of juist heel gewone wensen, die wel heel belangrijk voor jullie zijn?
 • Hoe kan je partner je ondersteunen, wat verwachten jullie van elkaar?

Geboorteplan 

Ook zullen we, wanneer je dit wenst,  een geboorteplan opstellen. Hierin worden j(ulli)e ideeën en verwachtingen over de bevalling op papier gezet. Vaak realiseer je je niet dat je vooraf veel zelf kunt bepalen, als het gaat om de omstandigheden bij een bevalling. Ik stel deze zaken aan de orde. Samen beschrijven we dit in het geboorteplan/bevallingsplan. Dit plan laat je lezen door de verloskundige of de gynaecoloog die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Het is mijn taak als doula, om er tijdens de bevalling voor te zorgen dat deze wensen (voor zover medisch mogelijk) zoveel mogelijk nagekomen worden. Het is een plan waarop je tijdens de bevalling altijd kunt terugvallen. Ook voor de partner kan dat een rustgevende gedachte zijn.
Voorbeelden?

 • Waar wil je bevallen?
 • Wie zijn er bij de bevalling aanwezig?
 • Hoe wil je de weeën opvangen?
 • Welke mogelijkheden zijn er bij een ziekenhuisbevalling?
 • Welke mogelijkheden zijn er ten aanzien van pijnbestrijding en waar gaat jouw voorkeur naar uit?
 • Wat is de rol van de doula?

De Geboorte

Vanaf 37 weken ben ik oproepbaar. Zodra de bevalling zich aankondigt, ben ik er klaar voor om naar j(ulli)e toe te komen. Jullie bepalen op welk moment dat precies is. Tijdens de hele bevalling blijf ik erbij, tot een paar uurtjes na de geboorte.

Tijdens de gehele bevalling ben ik het vaste gezicht tot wie j(ulli)e je kunnen wenden.

Afhankelijk van j(ulli)e wensen help ik met het opvangen van de weeën, ik stel gerust en moedig aan. Ook kan ik je partner helpen om de jou als aanstaande moeder te ondersteunen. Misschien speel ik slechts een rol op de achtergrond. De continuïteit van mijn aanwezigheid tijdens deze bijzondere uren zorgt voor rust. En juist rust en vertrouwen maken een bevalling tot een intense en mooie ervaring.

Na de geboorte

Blijf ik aanwezig totdat de rust weer is teruggekeerd.

In de eerste weken na de geboorte kom ik langs en bespreken we samen de gebeurtenissen nog eens door. Vervolgens kom ik na drie á vier weken terug. Dan heb ik een verslag gemaakt van de geboorte van jullie kindje. Dit verslag tekent ook voor een afsluiting van deze intensieve gezamenlijke periode.